
Ferforje Demir Nasıl Boyanır?
Ferforje Demir Nasıl Boyanır?
Ferforje demir boyama işlemi, estetik açıdan hoş görünüm sağlayan aynı zamanda koruyucu görev üstlenen bir işlemdir. İşlemin temel amacı koruma ve görselliktir. Paslanmaya karşı demiri korumak ve renginin daha taze ve canlı görünmesi için zaman zaman boya yenileme işlemleri yapılmasında yarar vardır. Ancak boyama işlemi asla gelişi güzel yapılmamalı, hazırlık aşamasına önem verilmelidir.
Ferforje demir nasıl boyanır sorusuna ilk olarak hazırlık aşamasının tamamlanması ile yanıt verilmelidir. Hazırlık sürecinde demir üzerinde bulunan pas, yağ, kir vb. maddeler arındırılmalıdır. Bu işlem için çeşitli bu işlem için uygun temizleyiciler, zımpara, fırça gibi ürünler tercih edilmektedir. Zımpara sayesinde yüzey pürüzsüz hale gelerek boyayı daha iyi tutmaktadır.
İşlemin devamında ilk olarak metal astarı tercih edilebilir. Astar tercihini demirin durumuna göre yapabilirsiniz. Astar sayesinde boya için daha verimli taban hazırlanır. Ardından istediğiniz renk ile boyama işlemini uygun bir fırça yada rulo yardımıyla gerçekleştirilebilirsiniz. Boya türüne göre iki kat uygulama yapılabilir ardından koruyucular ile boya sabitleme işlemi tamamlanabilir. Boyama sürecinde katlar arasında mutlaka bekleme sürelerine uygun işlem yapılmalıdır.
Ferforje Demir Boyanır mı?
Ferforje demir boyamak aslında çok doğru ve yerinde bir işlemdir. Çünkü demirin doğal halde kalması zamanla zarar görerek oksitlenme yapmasına neden olacaktır. Paslanmış demir ise kullanım ömrünü azaltarak yapısının bozulması gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Özellikle dış mekanlarda kullanılan ferforje demirler daha fazla etkiye maruz kalmaktadır. Bu durumda yıpranma daha çok olacağı için demirin kullanım ömrünü azaltarak zarar görmesine sebep verir. Dış mekan ferforjelerde mutlaka boya işlemi uygulanmalıdır. Boya demirin dış yüzeyinde koruyucu etki sağlayarak yıllar boyunca bozulmadan kullanılmasını sağlayacaktır.
Paslanmış Ferforjeler Nasıl Boyanmalıdır?
Paslanmış ferforjelerde süreç ilk olarak pasın tamamen temizlenmesi ile başlamalıdır. Paslı alanın ilk olarak temizleyici ardından zımpara ile tamamen temiz olduğundan emin olunana kadar temizlenmesi gerekir. Daha sonrasında bir koruyucu uygulama yapılabilir, isteğe göre direkt boyama işlemi gerçekleştirilebilir. Koruyucu işlem uygulamak pasın daha sonraki dönemlerde oluşumunu engellemeye yardımcı olmaktadır.
Ferforje Boya Yapısı ve Çeşitleri
Ferforje boya yapısı aynı zamanda demir boyası olduğu için akışkan ve dayanıklıdır. Elbette boya yapısı ve kullanım şekli çeşitlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ferforje boyalarda karşımıza ilk olarak en çok tercih edilen sentetik ve selülozik boyalar çıkmaktadır. Bu iki boya çeşidinden sentetik dış cepheler için dayanıklı yapısı ile en çok tercih edilen olurken selülozik hızlı kuruyan yapısı sayesinde iç mekanlarda en çok tercih edilen boya çeşididir. Ayrıca antipas, metal ve sprey boyalarda yine ferforje boyamasında tercih edilmektedir.
İç Mekan Ferforjelerde Kullanılan Boya Türleri
Ferforje boyamak ister iç mekan olsun ister dış mekan aslında aynı amaca dayanmaktadır. Demirin gücünü korumak ve görselliğinin devam etmesini sağlamak için boyama işlemi yapılmaktadır. İç mekan ferforje ürünlerde genelde hızlı kuruyan ve daha hassas boyalar tercih edilmektedir.
Selülozik boyalar iç mekan ferforjeleri için en ideal tercih olup demir ürün üzerinde pürüzsüz parlak bir görüntü sağlamaktadır. Antipas boyalar ise koruyucu ve paslanma önleyici özelliği sayesinde hem iç hem dış mekanların tercihi olabilir.
Dış Mekan Ferforjelerde Kullanılan Boya Türleri
Sentetik boyalar, dayanıklı boya türleridir. Aşınma ve yıpranmalara karşı üst düzey koruma sağlayan sentetik boyalar dış mekan ferforjelerde rahatlıkla kullanılabilir. Metal boya ise demir ferforje boyamak için en iyi diğer seçenek olup koruyucu özelliği oldukça yüksektir. Dış mekanlarda aşınma ve yıpranmalara karşı tercih edilecek en doğru boya türleridir.